Cum să ne comportăm cu copiii capricioși

Apariția așa ziselor capricii se intensifică la vârsta de doi ani când copiii învață să-și exprime dorințele iar întâmpinarea unui ”nu” din partea părinților are ca efect excesul de plâns, țipete deoarece ei încă nu știu să-și gestioneze bine emoțiile. Copiii au excese de furie, de plâns când vor să obțină un lucru cu orice scop. Un copil care își exprimă furia este dificil să porți un dialog cu el în acel moment, trebuie să te încarci  cu multă răbdare pentru a nu reacționa impulsiv. Mămică fiind știu cât este de greu să ne menținem calmul când copiii au astfel de episoade. Nu trebuie să cedăm deoarece pericolul creării unui cerc vicios este chiar după colț și astfel alimentăm repetarea capriciilor. Această formă de furie dificilă de controlat mai este numită și tantrum. Cum să ne comportăm cu copiii capricioși?

Copiii capricioși, cum să ne comportăm cu copiii capricioși, tantrum
https://bestroinfo.ro

Motivele unor astfel de ieșiri pentru noi pot părea nesemnificative: aspiră la o anumită jucărie, nu vor să se încalțe cu acei papuci, vor acea bomboană aici și acum. Pentru ei înseamnă mai mult de atât și luptă cu toată puterea lor pentru a ne îndupleca. Ei știu exact ce vor și depinde doar de noi dacă reușesc.

Cum să ne comportăm cu copiii capricioși pentru ca acele minute de conflict să treacă fără prea multă tensiune.

1. Nu țipa! Vorbiți pe un ton calm

Dacă copilul plânge, iar mama țipă situația devine mai tensionată pentru toată lumea. Dacă adultul vorbește pe un ton calm, lipsit de amenințări se creează un mediu optim pentru calmarea și înțelegerea obiectului ce a dus la o asemenea reacție. Copiii au nevoie să fie înțeleși, să fie iubiți, să fie ascultați. Așteptați să se calmeze pentru a clarifica ceea ce e voie și ceea ce nu e voie. Nu intrați în panică sau deveniți disperată de comportamentul lui. Impunerea unor reguli simple pentru copiii mai mari sunt un real ajutor. În cazul copiilor mici care nu înțeleg încă respectarea regulilor, un exemplu bun atunci când au un exces de mânie va fi de ajutor. Dacă ia jucăria unui copil și nu mai dorește să i-o dea înapoi, dați-i dumneavoastră jucăria înapoi copilului respectiv. Prin acest exemplu va înțelege treptat ca lucrurile care nu-i aparțin nu trebuie luate.

2. Ignorarea. Lăsați-l în pace

Izbucnirea unui comportament în locuri publice sau în fața altor persoane ne pot face să ne simțim stânjeniți, nervoși. Duceți-l într-un loc liniștit, o cameră sau la aer proaspăt pentru a reuși să se calmeze. Uneori neintervenția se dovedește cea mai bună metodă deoarece copilul simte că nu va obține ceea ce dorește. Nu-l părăsiți ci pur și simplu rămâneți lângă el până își descarcă furia. Dacă ignorarea eșuează nu-ți pierde cumpătul, respiră adânc și îmbrățișați-l.

Copiii capricioși, cum să ne comportăm cu copiii capricioși, tantrum
https://bestroinfo.ro

3. Înlocuirea cuvântul  „NU”

În loc să spuneți mereu ”nu” într-un mod autoritar mai bine spuneți da, dar cu reguli. Existența a două opțiuni, îi dă posibilitatea să negocieze. Își va mai potoli furia știind că totuși există o a doua opțiune. Simt astfel că părerea lor contează. Interdicția și primirea mereu a răspunsului ”nu” îi poate accentua stările de furie și de plâns.

4. Nu pedepsei.

Aprecierea faptului că a înțeles și nu pedepsirea copilului îl poate duce spre un comportament pozitiv. Cu perseverență va învăța să aibă răbdare să înțeleagă că nu totul este posibil. Treptat va înțelege să-și gestioneze emoțiile, iar capriciile vor rămâne doar o amintire a vârstei.

În general, copiii capricioși simt dacă le merge sau nu.  De aceea trebuie să rămâi fermă asupra deciziei. Este foarte greu să nu cedezi, să rămâi consecventă.

Distribuie acest articol!!!
Capriciile sunt des întâlnite la copii. Fac parte din dezvoltarea lor, reprezintă modul lor de a-și impune dorințele, de a fi ascultați. Voi cum faceți față capriciilor celor mici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *