Idei de mic dejun sanatos si gustos

Ovaz

Ovazul este o sursa bogata de fibre, in special beta-glucan, si au un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti.

Cateva dintre buneficiile ovazului

-Cresc nivelul de energie

-Reduc stresul oxidativ

-Intaresc sistemul imunitar

-Protejeaza pielea

-Scad riscul de aparitie a astmului la copii

-Sustin sanatatea tractului digestiv

-Regleaza glicemia

-Cresc libidoul

Ingrediente

-2 cani fulgi de ovaz

-600 ml apa

-100 ml lapte

-2 lingurite miere

-50 g stafide/merisoare (puteti alege orice fructe doriti)

-1 lingura scortisoara

Mod de preparare

1. Intr-o cratita incapatoare, pune apa la foc. Cand incepe a fierbe, adauga cubuletele de mar si fulgii de ovaz si laptele si amesteca binisor. Redu focul la minimum si lasa sa fiarba sub capac, 5 minute. Amesteca ocazional ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Peste 5 minute, stinge focul si lasa terciul sa se odihneasca putin. Daca doresti un terci inca mai moale, adauga putina apa fiarta.

2. Intre timp, aranjeaza farfuriile si pregateste celelalte ingrediente. Iti recomand sa adaugi scortisoara, mierea si restul fructelor dupa preferinte (banane, curmale, stafide merisoare, mar, etc.). Stii bine ca temperatura inalta din cratita va afecta proprietatile antioxidante si poate distruge vitaminele din super-alimente.

2.Paine prajita cu guacamole

Cateva dintre buneficiile consumului de avocado

-bun pentru slabit

-sursa bogata de vitamina C

-contine cantitati mari de vitamina D

-tine sub control nivelul de colesterol

-contine vitamina E

-bogat în acid folic, un element esential în timpul sarcinii, care contribuie la dezvoltarea bebelusului.

-benefic si pentru ochi

Ingrediente

-2 avocado copti

-1 ceapa (alba sau rosie, dupa gust)

-1 lingura suc de lamaie sau de lime

-1-2 ardei iuti (jalapenos)

-cateva fire de coriandru verde

-o jumatate de rosie coapta, fara seminte si pielita

-o jumatate de lingurita sare de mare

-un varf de piper

Mod de preparare

Curata fructele de avocado de coaja, scoate samburele si zdrobeste-le intr-un bol cu ajutorul unei furculite. Nu se foloseste mixer, deoarece un guacamole gustos trebuie sa aiba si textura, nu este indicat sa il transformi intr-un sos fin.

Adauga rosiile taiate cubulete, sarea si sucul de lamaie. Sucul de lamaie va impiedica si sosul de avocado sa se oxideze si va da un gust mai bun.

Toaca ceapa marunt si adaug-o in pasta impreuna cu piperul, coriandrul si ardeiul iute. Ai grija cu cei doi ardei iuti: pentru ca gradul de iuteala difera mult de la un ardei la altul, nu-l adauga pe tot odata in guacamole, ci presara cate putin, pana ajungi la gustul potrivit.

Amesteca bine toate ingredientele pana se omogenizeaza. Acopera bolul de guacamole cu o folie de plastic si tine-l la frigider pana cand il vei servi, insa este indicat sa il consumi proaspat, deoarece pulpa fructului se oxideaza foarte usor.

3.Omleta

-cu legume

-rulada

3.1.Omleta cu legume

Ingrediente

-4 oua

-1 lingurita ceapa rasa sau taiata foarte fin.

-un ardei gras

-o rosie marime mijlocie

-50 gr. slanina afumata/1 lingura de ulei/25 de grame de unt

-sare dupa gust

-piper dupa gust

-o lingura patrunjel, marar sau alta verdeata preferata taiate fin

Mod de preparare

-Se pregatesc ingredientele: am spalat curatat si feliat subtire ceapa, ardeii si rosia.

-Slanina se taie taiata cubulete se prajeste la foc mic, în tigaie pâna când devine aurie. Daca folositi ulei/unt, pur si simplu le încingeti în tigaie, pe foc mic spre potrivit.

Dupa ce s-a prajit, eu am scos slaninuta, lasând în tigaie doar grasimea topita.

Se adauga ceapa, se amesteca de 2 – 3 ori pentru aroma. Imediat se pune ardeiul si rosia feliate subtire.

Se amesteca pe foc pâna se înmoaie, vreo 3 – 4 minute.

Se sparg ouale, se bat cu furculita, adaugându-se un vârf lingurita de sare si un vârf de cutit de piper. Acum se poate pune si marar sau patrunjel sau din ambele.

Se toarna ouale batute cu furculita în tigaie, peste legume. Nu se amesteca, se potriveste focul si se supravegheaza îndeaproape ca sa nu se arda. Când s-a inchegat pe margini, se ridica cu o spatula termorezistenta, de jur împrejur, lasând oul înca lichid sa se scurga dedesubt, în tigaie. O varianta este si sa bagati omleta la cuptorul preîncalzit la 180°C, circa 3 – 4 minute, nu mai mult. Aceasta metoda este mai potrivita iarna. Când nu a mai ramas ou lichid, omleta se ia de pe foc, se îndoaie, lasându-se sa alunece pe o farfurie. Se serveste imediat, eu am stropit-o cu nitel ketchup si niste cascaval ras, merge grozav cu o salata de cruditati sau muraturi.

3.2.Omleta rulada

Ingrediente

-2 oua

-sare

-piper

-3 felii de cascaval sau de brânza topita

-2 – 3 felii sunca de Praga sau sunca de pui

Mod de preparare

Se face o omleta ca o clatita, din oua batute cu sare si piper. Se pun feliile de cascaval si apoi cele de sunca, se ruleaza si se adauga cu cascavalul ras

4.Sandvis cu ou si mozarella

Ingrediente

-chifla

-mozarella

-rosii

-un ou fiert

Mod de preparare

– ai nevoie de o chifla din grau integral peste care adaugi cateva felii de mozarella, rosii si un ou fiert

5.Gris cu lapte

Ingrediente

-gris

-lapte

-zahar brun/zahar alb

-fructe la alegere

Mod de preparare

Toarna laptele intr-un vas, adauga si putin zahar brun, iar cand ajunge in punctul de fierbere, incepe sa torni grisul amestecand incontinuu. Cand amestecul capata consistenta, da focul mai mic si continua sa amesteci pentru cateva minute. Poti servi grisul cu lapte clasic si simplu sau poate fi insotit de cateva fructe proapete sau deshidratate.

6.Bruschete

-cu rosii si busuioc

–cu somon afumat

6.1.Bruschete cu rosii si busuioc

Ingrediente

– felii de pâine sau bagheta

– rosii

– usturoi

– ulei de masline

– busuioc proaspat

– sare, piper

Mod de peparare

Pâinea sau bagheta se rumeneste. Se decojesc rosiile si se taie cubulete. Cu un catel de usturoi se unge pâinea rumenita, dupa cum se doreste chiar si pe ambele parti, sau usturoiul se poate marunti si pune pe pâine.

Se picura ulei de masline pe feliile de pâine date cu usturoi, se adauga cubuletele de rosii si busuiocul. Sare si piper dupa gust. Ingredientele se pot pune în ce ordine doriti si ce cantitate vreti.

Bruschetele cu rosii se servesc imediat, altfel se înmoaie prea tare pâinea.

6.2.Bruschete cu somon afumat

Ingrediente

-1 pâine tip bagheta

-50 gr de unt

-2oo gr de somon afumat

-câteva fire de marar

-2 fire de ceapa verde

-zeama de la 1 lamâie

Mod de preparare

Pâinea se taie feliute si se pune la cuptor pentru 5 minute. Între timp punem untul într-un castron si amestecam cu jumatate din cantitatea de marar si ceapa verde tocate marunt pâna când devine crema. Când pâinea este gata se scoate si se unge cu crema de unt. Somonul se pune pe o farfurie si se stropeste din belsug cu zeama de lamâie. Pe un platou se pune pâinea si se decoreaza cu bucatele de somon. Presaram restul de marar si ceapa verde tocate marunt si le servim.

Distribuie acest articol!!!
Ma numesc Surubaru Mihaela Mirela si acest cred ca acest articol va va fi de folos daca aveti nevoie de putina insipratie in rutina dumeavoastra gastronomica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *