Gelozia! De ce apare ea? Ce factori determină gelozia

Fiecare dintre noi am simțit măcar o dată acest sentiment numit gelozie. Fie că ai fost gelos pe ceva sau pe cineva, gelozia este un sentiment care îți orbește rațiunea și nu mai poți gândi logic. Să te lași purtat de gelozie poți pierde timp prețios și persoanele de lângă tine. Este trăită mai intens în relațiile de iubire. Se spune că nu iubești dacă nu simți puțină gelozie. Lucru perfect adevărat. Puțină gelozie nu creează conflicte, deopotrivă înfrumusețează relația, o face mai palpitantă. În relațiile în care partenerul sau partenera devine gelos\geloasă în repetate rânduri gelozia doar întunecă iubirea, sfârșind prin a o dezbina.

Uneori cauzele geloziei pot fi întemeiate, dar de cele mai multe ori apariția ei este determinată de stima de sine scăzută, experiențele avute sau de temerile noastre.

 Gelozia! De ce apare ea? Ce factori determină gelozia
https://bestroinfo.ro

Ce factori determină gelozia?

1. O persoană care are o stimă de sine scăzută are toate șansele de a fi excesiv de geloasă într-o relație.

Un nivel scăzut de stimă de sine te face să te simți mereu inferior, neîncrezător în forțele proprii, să-ți subestimezi calitățile fizice cât și morale. Fapt ce duce la frica de a fi înșelat, trădat, de a pierde persoana iubită. Apariția geloziei, din motive justificate sau nu, alimentează neîncrederea față de persoana iubită și ajungi în situația de a vedea pericole peste tot. Gelozia nu face rău doar persoanelor care experimentează acest sentiment, ci influențează și persoanele asupra cărora este îndreptată aceasta . Acest sentiment dacă nu este controlat poate deveni o obsesie distructivă.

2. O trăsătură genetică

Să fii gelos nu ține doar de firea ta, poate fi o trăsătură preluată, moștenită. În acest caz învață să „ții în frâu” gelozia pentru a nu fi ea cea care îți controlează rațiunea.

3. Experiențele avute

Trăirea unui moment în care gelozia a fost justificată  pune amprenta asupra gândirii și asupra comportamentului în relațiile viitoare. Te face să te simți mai neîncrezător, mai ”în alertă” pentru a nu trăi din nou o dezamăgire, dar să nu faci din asta o obsesie.

4. Obsesia de control

Atunci când iubești o persoană ai dori să îți aparțină doar ție. Apariția unor factori care pot diminua atenția și dragostea partenerului\partenerei față de tine trezesc în tine gelozia. Sentimentul apărut va intensifica și mai mult dorința de control. Neîmplinită dorința de control , gelozia va determina apariția unui comportament neadecvat ce va deteriora relația de iubire.

O relație solidă bazată pe comunicare, încredere, respect, în care partenerii reușesc să treacă peste dificultăți va cădea cu greu pradă atacurilor de gelozie. Dacă va apărea , vor ști cu siguranță cum să depășească situația înainte ca lucrurile să o ia pe o direcție nedorită.

Distribuie acest articol!!!
”Gelozia este o patimă care caută cu tot dinadinsul motive de suferință”. F.D.E. Schieiermacher ”Gelozia e fiica iubirii pe care însă de multe ori o ucide cu veninul ei”. Lorenzo Stramusoli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *